Pages

Saturday, October 10, 2009

ZIKIR MENAJAMKAN FIKIR


Otak sebenarnya ialah satu himpunan aktiviti – aktiviti bio- elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugasan tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna.
Ketika otak berfungsi, berlaku perubahan kimia didalamnya yang melibatkan pergerakan ion-ion atau atom-atom yang membawa cas. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.
Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas. Ukuran isayrat otak yang terhasil daripada aktiviti elektrik ini dikenali sebagai elektro-ensefalogarm(EEG).
Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat allah, seperti subhanallah,beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini meyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan –kawasan saraf otak tersebut.apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik .
Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untk turut sama aktif secara keseluruhan .oatk mula memahami perkara baru, melihat daripada perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedangkan sebelum berzikir oatk tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.
Hasil kajian makmal yang di lakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah scientific American, keluaran Disember 1993. Kajian dilakukan di Universiti Washington dengan menggunakan ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar.
Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda .mereka dikehendaki membaca setiap perkaaan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan .apabila sukarelawan melakukan tugas mereka , beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks .
Menariknya, apabial sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang –ulang kali, aktiviti saraf oatk merebak ke kawasan –kawasan saraf lain.apabila senarai perkataan baru diberiakn kepada mereka, aktiviti saraf kembali menigkat di kawasan pertama.ini seklaligus membukikan secra saintifik bahawa perkataan yang di ulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan oatak dan menambahkan kemampuannya.
Oleh itu, saudara-saudaraku seislam, ketika sainstis barat baru menemui mukjizat ini , kita umat terpilih ini sudah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentinagn berzikit dan mengabaikannya.
Jadi tunggu apa lagi……..jom zikir….
Sumber ; majalh solusi

0 comments:

Post a Comment